• Forside
  • Kommunedirektørens kommentarer

Kommunedirektørens kommentarer

Hustadvika kommune har benyttet den første valgperioden godt, og jobbet aktivt med å harmonisere og kalibrere tjenestenivået slik at det skal være tilpasset kommunens forutsetninger.

Dessverre viser resultatet for 2023 at dette ikke har lyktes godt nok. Det økonomiske resultatet for kommunen ble svakere enn budsjettert. Netto driftsresultat ble negativt med 42,9 mill. kroner, noe som er 16 mill. svakere enn budsjettert. Vi måtte bruke 42,3 mill. kroner av disposisjonsfondet, og dette utgjør ved utgangen av året 91,2 mill. kroner.

Dette viser at det vil være nødvendig med en omfattende tilpasning av våre tjenester, slik at våre utgifter er tilpasset våre økonomiske forutsetninger. Å evne å tilpasse de kommunale tjenestene gjennom omstilling og effektivisering, samtidig som vi opprettholder en positiv fremtidstro og evner å jobbe aktivt med en positiv samfunnsutvikling, blir avgjørende.

I 2023 er det gjort investeringer på samlet 250 millioner kroner. Blant flere viktige prosjekter finner vi innføring av helseplattformen, bygging av ny kulturskole, asfaltering av kommunale veier og en fortsatt aktiv satsing på tilrettelegging for næringsutvikling og utbygging av annen teknisk infrastruktur.

Aktiviteten gjennom året har vært betydelig, og det viser at vi leverer gode tjenester til våre innbyggere. I 2023 har organisasjonen gjennomført en vellykket innføring av helseplattformen. Målbildet en innbygger – en journal har aldri vært nærmere. Selvsagt er det fortsatt utfordringer som må løses, men takket være en formidabel innsats fra ansatte og samarbeidspartnere, er jeg trygg på at vi på sikt vil oppleve bedre løsninger for våre brukere.

Vi opplever stadig utfordringer knyttet til rekruttering av ulike fagkompetanse. Gjennom året har viktig arbeid med å få på plass kompetanseplaner for kommunens virksomhet blitt prioritert. Vi ser at i tillegg til å ha fokus på relevant etter- og videreutdanning, sammen med en aktiv rekrutteringsstrategi, er tilrettelegging for gode arbeidsplasser som muliggjør etablering av gode fagmiljø viktig. Fremtidens tjenester skal leveres på en annen måte enn i dag, og en omstilling av vår virksomhet er også i denne sammenheng viktig.

Avslutningsvis vil jeg takke ledere, ansatte, tillitsvalgt og politikere for en formidabel innsats i året som har gått. Det jobbes godt i det daglige, og det ytes det lille ekstra når situasjonen krever det. Dette lover godt for arbeidet i årene som kommer!

Takk til ledere, medarbeidere, tillitsvalgte, vernetjeneste og politikere for utmerket innsats i året som har gått!

Per Sverre Ersvik
Kommunedirektør