Ordførers tilbakeblikk

Ordførers tilbakeblikk.

Hustadvika kommune har også i 2023 levert gode og trygge tjenester, vært en aktiv samfunnsutvikler og tatt på alvor rollen som myndighetsutøver. Bredden av kommunenes tjenesteleveranse har aldri vært mer omfattende enn nå. 1275 flinke ansatte utførte 1014 årsverk. Vi har heldige som hadde hele 32 lærlinger innom. Våre dyktige ansatte har muliggjort å nå vårt felles mål om en god kommune å bo, leve og besøke. Stor takk til våre gode ansatte for innsatsen i 2023!

Mange i verden opplever krig og fattigdom. Vi har all mulig grunn til å være takknemlighet for at vi kan bo her i Hustadvika, med en storslått og variert natur, stor frivillighet og fine folk. Her legges grunnlaget for at vi sammen kan skape gode lokalsamfunn med viktige fellesskap, der vi ser hverandre, lytter og inkluderer. Slik kan vi i praktisk handling vise våre grunnverdier.

Samfunnets utfordringer med økt polarisering, individualisering, press på demokratiet og ytringsfriheten krever at vi finner sammen i gode åpne prosesser. Vi er satt til å forvalte og levere et trygt og godt samfunn videre. Her ønsker vi å skape et samfunn der det skal være trygt å ha ulike meninger.

Økonomisk har året vært utfordrende. Netto driftsresultat for 2023 ble negativt – 42,9 mill. Det innebærer at vi må bruke betydelig midler til å saldere regnskapet med tidligere års oppsparte midler. Vi vil derfor sitte igjen med 91 mill. på disposisjonsfondet. Dette viser alvoret i den økonomiske situasjonen og det er derfor satt i gang et større omstillingsprosjekt som skal se på hvordan vi tilpasse driften til fremtidens økonomiske rammer på en mer bærekraftig måte. Vi må også fremover ha en god forventningsavklaring med alle innbyggerne og definere hva vi som kommune skal tilby og til hvilken kvalitet tjenestene skal gis.

Gledelig at kommunen fortsatt har befolkningsvekst. Vi er nå ved årsskifte 13.437 Hustadvikinger, hele 96 flere enn ved årets begynnelse. Ekstra kjekt at vi i 2023 hadde et fødselsoverskudd. Dette viser at vi opprettholder vår gode status som en attraktiv kommune.

Veivedlikehold og asfaltering fikk seg et betydelig løft i 2023. Aldri har vi bevilget mer midler enn i 2023. Likevel ser vi fortsatt et stort vedlikeholdsetterslep. Rehabilitering av Familiens hus på Eide pågår fortsatt og ved ferdigstillelse vil vi ha et stort antall arbeidsplasser i oppgraderte og tidsriktige lokaler. 2023 ble året da vi endelig startet opp med byggingen av den Nye kulturskolen i Elnesvågen. Det vil gi oss muligheten til å utvide våre tjenester sentral, samtidig som vi ivaretar den desentraliserte strukturen i kulturskolen. Vi gleder oss alle til åpningen.

Den demografiske utviklingen vil utfordre oss i stadig større grad. Vi har kommet godt i gang med bygging av gode leiligheter på Farstad. Her blir det fint å bo. Kommunen fortsatte planleggingen av flere plasser innen demens og en ytterligere styrking av antall plasser heldøgns omsorg. Dette er en nødvendig omfordeling av våre felles ressurser og vil legge grunnlaget for en verdig alderdom.

Næringslivet i kommunen går generelt bra. Enkelt bransjer, spesielt innen bygg og anleggsbransjen opplever utfordringer med økte priser på innsatsfaktorer. Privat byggeaktiviteten er noe lavere enn et normalår, mens offentlig sektor fortsetter sin store aktivitet. Inflasjonen fremover vil forhåpentligvis bli lavere og skape grunnlag for økt aktivitet også i det private næringslivet.

Vi opplevde i 2023 stor pågang fra ulike aktører som ser Hustadvika som en spennende kommune å etablere seg i. Reiselivet er også tydelig på at vår kommune er attraktiv. Samarbeidet mellom kommune og næringslivet har vært godt og vi ser med optimisme på fremtiden for vårt varierte næringsliv.

Det er lagt ned en imponerende innsats på mange områder for å sikre og opprettholde et godt tjenestetilbud. Hustadvika har tatt imot 146 flyktninger i 2023 og Enhet for integrering har gjort en formidabel innsats for de som trenger det mest.

Næringslivet, frivilligheten og kommunen har alle et felles mål om å gjøre Hustadvika til en fortsatt flott kommune å være innbygger i. Det målet oppnår vi sammen, der vi finne gode løsninger i tett samarbeid og gode involveringer, slik at vi fortsatt stolt kan si «jeg kommer fra Hustadvika»

Ordfører

Nils Chr Harnes